Zasladi si život

Ugljikohidrati su najzastupljeniji organski spojevi u prirodi. Molekule ugljikohidrata se nalaze u svim živim bićima i odgovorne su za mnoge vitalne funkcije. To su molekule koje nastaju procesom fotosinteze u biljkama i algama. Osnovni su izvor energije za mišićni rad i sve ostale procese koji se zbivaju u organizmu. Kemija ugljikohidrata odgovorna je za stvaranje željenih okusa čokolade, kave, ali i mesa s roštilja.

Zaogrni se bijelom kutom kao superjunak i pomogni našim profesorima da poslože svoje uzorke. Jedan nestašni učenik im je pomiješao epruvete i sada im treba tvoja pomoć da zajedno otkrijemo što se skriva u kojoj epruveti. Postani detektiv-kemičar na jedan dan i saznaj kako nam znanost pomaže u otkrivanju zagonetki.

Kroz ovu radionicu na zabavan način ćete učiti o svojstvima ugljikohidrata. Uvježbavati ćete laboratorijski rad i naučiti sva pravila rada u laboratoriju. Postat ćete pravi znanstvenici koji pokusom otkrivaju sve tajne ugljikohidrata.

 

Voditelji radionice: Edo Končurat i Tanja Perin, profesori kemijske grupe predmeta te Valentina Zelenika, profesorica biologije i kemije. Svi zajedno radimo u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar već niz godina (neki duže, a neki kraće). Možda se čini da smo obični profesori, ali mi svakodnevno poput pravih detektiva pokušavamo otkriti kako najbolje prenijeti znanje našim učenicima i zainteresirati ih za znanost. Dođite nam u Zadar otkriti tajne koje skriva naš školski laboratorij, a i more je prekrasno.