Vitruvijev čovjek

Postoje li savršene proporcije ljudskog tijela? Što su uopće proporcije i kako ih određujemo? Zar nije savršenstvo ‘u oko promatrača’? Pa gospodin Vitruvije je imao svoje formule kojima je određivao savršene proporcije ljudskog tijela. On je živio prije dvije tisuće godine pa se njegova vizija savršenstva sigurno razlikovala od naše. Ideal savršenstva mijenjao se tijekom povijesti. Danas možemo reći da ljepota više nije u oku promatrača, već u oku umjetne inteligencije, algoritama, jedinica i nula. Ali vratimo se mi ipak gospodinu Vitruviju.

Taj starorimski arhitekt, pisac i inženjer je inspirirao mnoge umjetnike. Možda ste čak čuli za gospodina Leonarda da Vincija? Leonardo je učio o proporcijama ljudskog tijela uz Vitruvijeva djela ‘O arhitekturi’. Kao rezultat, 1492. godine nastao je poznati Leonardov crtež Vitruvijev čovjek. Sigurno znate kako izgleda to djelo!? Ako ne znate, dođite na radionicu.

Na Leonardovom crtežu prikazan je lik golog muškarca s ispruženim rukama u dvije pozicije upisan istodobno u krug i kvadrat. Crtež i tekst ponekad se zovu zakon proporcija ili, rjeđe, proporcije čovjeka. Uz pomoć Vitruvija, Leonarda i matematike mi ćemo naučiti više o razlomcima, postocima, omjerima i razmjerima.

Izradit ćemo i svog osobnog Vitruvijevog čovjeka sa znanjem iz matematike i informatike uz malo mašte. Postanite i vi znanstvenici, umjetnici uz voditeljicu radionice.

Voditeljica radionice: Anita Šimac je profesor matematike u jednoj osnovnoj školi u Zadru. Majka je troje djece, te vlasnica malog zoološkog vrta (pas Rio, mačke Kiki i Tigi, a tu su i ribice i kornjače). Voli borilačke vještine, trčanje i karaoke.

PRIJAVI SE U KAMP