Tlak i strujanje zraka u fizici i geografiji

Tko je jači taj tlači!

U svakodnevnom životu često se susrećemo s pojmom tlaka: bilo da pričamo o tlaku zraka, krvnom tlaku ili tlaku u cijevima vodovoda. Tlak je sila koja djeluje okomito na određenu površinu. U trenutku dok ovo čitate vi tlačite podlogu na kojoj stojite, sjedite ili ležite, a istovremeno na vas atmosfera djeluje tlakom od 101325 Pa. Mi se nalazimo na dnu „zračnog oceana“ i tlak je tamo najveći jer je najveća masa zraka koja nas pritišće.

Postojanje atmosferskog tlaka otkriveno je tek u 17.stoljeću jer se on izravno ne osjeća. Živa bića su izložena atmosferskom tlaku, ali su krv i druge tekućine, te plinovi koji ispunjavaju tjelesne šupljine, pod isto tolikim tlakom, pa je ukupni tlak na stijenke tih šupljina jednak nuli.

Na našoj radionici doznat ćete tko od vas najviše tlači podlogu na kojoj stoji. Istraživati ćemo djelovanje velike sile na maloj površini i atmosferski tlak; zbog čega dolazi do razlika u atmosferskom tlaku i koje su posljedice toga.

Nizom jednostavnih pokusa doći ćete do zaključka do kojega je došao i Bernoulli: zbroj statičkog i dinamičkog tlaka je konstantan. Ako se jedan od tlakova poveća-drugi se mora smanjiti. Zahvaljujući Bernoullijevom efektu naše glasnice proizvode zvuk i zrakoplovi lete.

Voditeljice radionice: Josipa Stipanov- prof.fizike i Ana Šimurina- prof.geografije kolegice i prijateljice. Radimo u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar. Različitih smo visina i masa, ali jednakog smo žara za prenošenje znanja. Znanje prenosimo više od 30 godina zajedno što ne znači da smo stare- godine su samo broj. Znatiželjne smo kao i vi, volimo se igrati i učiti! Dođite s nama kroz igru učiti u Klinča Sela i u Zadar.