pH Power

Je li Coca-Cola kiselija od limuna i octa? Je li voda stvarno neutralna? Odakle kiselost gaziranim i energetskim pićima? Što je to pH? Kako se određuje? Odgovore na ta i brojna druga pitanja saznajte u radionici pH Power. U sklopu radionice “pH Power”, istraživati ćete fascinantni svijet pH vrijednosti- ključnih pokazatelja kiselosti i lužnatosti različitih tvari. pH, ili “potencija vodika”, mjeri koncentraciju vodikovih iona u otopini i određuje je li tvar kisela, neutralna ili lužnata. pH skala ide od 0 do 14, a 7 je neutralna točka. No pH nije samo broj na skali- razumijevanje pH može pomoći u odabiru hrane i pića s optimalnom kiselosti/lužnatosti, pri odabiru odgovarajućeg sredstva za čišćenje, pri odabiru odgovarajućeg gnojiva…
Samostalnim izvođenjem pokusa, otkriti ćete moć pH u svakodnevnim tvari, od energetskih pića do kućanskih kemikalija. Pridružite nam se u ovoj kemijskoj avanturi gdje snaga pH postaje ključna za razumijevanje tajni kemijskih reakcija i ravnoteže u našem okolišu.

Voditeljica radionice: Ana Magovac, nastavnica kemije (nekad i fizike) u Srednjoj školi Jastrebarsko. Nastojim pridonijeti obrazovanju mladih, vodeći radionice iz kemije koje potiču znatiželju i kreativnost. Trajna su mi motivacija zanimljiva pitanja moje djece i učenika koja mi samoj ni nakon 15 godina rada u školi ne bi pala napamet. Osim zanimljivih pitanja volim i putovanja, pse, pub kvizove i brojne druge stvari koje ne započinju slovom p 😊.