Neutralan kao Švicarska

U reklamama za žvakače gume često čujete da nakon ručka pH vrijednost u ustima opada. Šta to znači? pH vrijednost je mjera koliko je nešto kiselo ili lužnato. Od naših tijela do Zemljinih oceana i stijena, kiseline i baze igraju važnu ulogu u našim životima i okolišu oko nas. Ako ste probali sok od limuna ili oprali ruke sapunom, iskusili ste kiseline i baze.

Znanje o kiselinama i lužinama važno je u raznim područjima znanosti, od zaštite okoliša, preko izrade baterija pa sve do životno važnih lijekova. Bez kiselina i baza zasigurno ne bi imali tako lijepe zube i blistav osmijeh.

Kroz ovu radionicu na zabavan način ćete učiti o kiselinama i lužinama. Poput znanstvenika ispitivati ćete njihova svojstva u pravom laboratoriju. Uvježbavati ćete laboratorijski rad i naučiti sve tajne koje kriju kiseline i lužine.

Nizom pokusa ćete saznati kako možemo tvarima iz prirode (nije crveni kupus) odrediti je li nešto kiselo ili lužnato, ali i otkriti sva lica i sve boje kemijskih indikatora. Postati ćete mađioničar koji može stvoriti dugu u epruveti ili obojati cvijeće.

Voditelji radionice: Edo Končurat i Tanja Perin, profesori kemijske grupe predmeta te Valentina Zelenika, profesorica biologije i kemije. Svi zajedno radimo u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar već niz godina (neki duže, a neki kraće). Možda se čini da smo obični profesori, ali mi svakodnevno poput pravih detektiva pokušavamo otkriti kako najbolje prenijeti znanje našim učenicima i zainteresirati ih za znanost. Dođite nam u Zadar otkriti tajne koje skriva naš školski laboratorij, a i more je prekrasno.