Magnetiziraj me!

Mi znamo da ti znaš da magneti postoje i u prirodi i u našem svakodnevnom okruženju. Magneti su tvari koje imaju svojstvo privlačenja predmeta od željeza, nikla, kobalta i njihovih legura. Razlikujemo prirodne i umjetne magnete. Prirodni magneti su željezne rude, a umjetni su trajni i elektromagneti. Trajni magneti trajno zadržavaju magnetska svojstva, a elektromagnet je zapravo zavojnica sa jezgrom od mekog željeza koja je magnet samo dok kroz nju prolazi električna struja. Tijekom našeg druženja ćete napraviti svoj elektromagnet.

Zanima nas znaš li da magneti mogu biti: okrugli, štapićasti, potkovasti, valjkasti, igličasti?

Bez obzira kojeg su magneti oblika svaki od njih ima dva pola: sjeverni i južni. Jednostavnim pokusima određivat ćete polove magneta i kako izgleda njihovo magnetsko polje. Zemlja ima vlastito magnetsko polje koje nas štiti od Sunčeva vjetra. Zahvaljujući magnetskom polju Zemlje možemo se orijentirati u prostoru pomoću kompasa kojeg ćemo napraviti na radionici.

Mikser, perilica za rublje, usisavač, autić na daljinsko upravljanje, sušilo za kosu…. Što povezuje sve te uređaje? Elektromotor. Elektromotor je uređaj koji sastoji od rotora i statora. Rotor je zavojnica koja se vrti u magnetskom polju statora pretvarajući električnu energiju u mehaničku energiju.

Na radionici ćemo vam pokazati kako uz lako dostupan materijal možete napraviti elektromotor.

Voditeljice radionice: Josipa Stipanov- prof.fizike i Ana Šimurina-prof.geografije kolegice i prijateljice. Radimo u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar. Različitih smo visina i masa, ali jednakog smo žara za prenošenje znanja. Znanje prenosimo više od 30 godina zajedno što ne znači da smo stare- godine su samo broj. Znatiželjne smo kao i vi, volimo se igrati i učiti!

Dođite s nama kroz igru učiti u Klinča Sela i u Zadar.