Eko detektivi

Zanima li te što se sve dešava prije nego tvoja omiljena poslastica stigne na police trgovine? Ili gdje i kako nastaju tvoje omiljne tenisice? Ima li reklama tvog omiljenog modnog brenda utjecaj na nepoželjna ponašanja u udnosu na održivi način življenja? Utječe li to na planet i na ekosustav? Kako bismo dobili odgovore na pitanja koja smo postvili, koristit ćemo se informacijama koje ćemo pronaći na internetu, vodeći računa o tome gdje i kako prikupljamo informcije. Koji su izvori relevantni (odnosno oni kojima vjerujemo) i oni koji to nisu?

I poput pravih detektiva, povezivat ćemo točke u tome procesu koje su nam poznate i kritički promišljati i odgonetnuti one točke koje nam ostaju skrivene i o kojima nećmo pronaći relevantne izvore i informacije, postavljajući si i najvažnije pitanje, zašto?

Kao konačan odgovor na spoznaju da stvari funkcioniraju na štetu planeta i nas samih, dizajnirat ćemo umne modele promjene svjetonazora i uz pomoć istih tih medija koji nam pružaju drugačije trendove i uzorke, osmisliti i dizajnirati događanja, članke, videje, meme-ove i sl. kojima ćemo održivi način življenja postaviti u trending odbacujući pasivni pristanak iskorištavanju i uništavanju planeta. Kako bi naši sadržaji bili prihvaćeni od što većeg broja korisnika, oni moraju biti jasni, zabavni, drugačiji i prijesvega održivi. Nimalo lagan i jakooooo kreativan zadatak!

Posebno se veselim istraživanju dobrih praksi u kontekstu mode i svih idjeja koje ćmo osmisliti kako bi bili odživi i originalni u svome izričaju, a onda te dobre prakse primjenjivati i na ostale segmente naših potreba i života u našim obiteljima. Vidimo se na Znanstvenoj avanturi.

Voditeljica radionice: Sanja Šušnjara Raić, knjižničrka u osonovnoj školi Klinča Sela, zaljubljenica u knjige, fantastične likove, priče i avanture, prirodu i sve čarolije kojima iz sjemenki rastu prekrasne biljke u njezinom vrtu. Baš poput aktera knjiga koje čita i ona za sebe misli da spašava svijet, pridruži joj se u toj avanturi!