CSI Klinča Sela

Radionica u kojoj ćemo proučiti građevne blokove života, koji se kao LEGO kockice slažu u naizgled kompliciranu, a zapravo savršeno jednostavnu šifru. Ta šifra, DNA molekula, nosi informaciju kako se proizvode enzimi i proteini, koji pak kontroliraju sve procese koji se odvijaju u našim stanicama, tkivima i organizmu. Šifra je jedinstvena za svakog od nas, pa može poslužiti i za dokazivanje identiteta i srodnosti, a koristi se često i u modernoj forenzici.

Svaki od mladih forenzičara će izolirati svoju DNA te je pohraniti u malu staklenu bočicu. Istu ćete ponijeti doma zbog GDPR-a i zato jer nam vaša DNA ne treba.

Deoksiribonukleinska kiselina, DNA, je biopolimer koji tvori dvostruku spiralnu zavojnicu. Polimer nukleotida koji su građeni od šećera deoksiriboze, fosfatne skupine i jedne od četiri dušične baze (adenin, gvanin, citozin ili timin).

Adenin i gvanin su purinske baze, a citozin i timin pirimidinske. U eukariotskim organizmima kao što su biljke, životinje, gljive i protisti većina DNA-a smještena je u staničnoj jezgri. U jednostavnijim organizmima zvanim prokarioti DNA nije odvojen od citoplazme jezgrinom ovojnicom. Mitohondriji i kloroplasti koji su organele eukariotskih stanica također sadrže DNA.

DNA je osnovna molekula nasljeđivanja i odgovorna je za prenošenje nasljednog materijala i osobina. Kod ljudi te osobine mogu ići od boje kose do sklonosti prema nekim bolestima. Istraživanja porijekla mogu se bazirati i na mitohondrijskoj DNA koju dobivamo samo od majke i na muškom Y kromosomu koji dobivamo samo od oca.

Voditelj radionice: Dr. Ivo Crnolatac je još stariji nego prošle godine, ponosni je tata dvoje djece. Završio je puno raznih škola ali nikako da prestane učiti nove i interesantne stvari. Kažu da je pljunuti profesor Baltazar, mada ne znam tko bi, i zašto pljuvao profesora Baltazara? Iako najvoli kemiju, biologija a i fizika su mu isto jako zanimljive, pa se bavi biofizikalnom kemijom. Možda jednom, u mirovini, konačno odluči što će biti kad odraste, radi na Institutu Ruđer Bošković.